Az emlőnagyobbítás során az emlő volumenének, térfogatának növelése történik segédeszköz, szilikon implantátum beültetésével. A műtéti eljárás több mint 40 éves múltra tekint vissza. Természetesen az évtizedek alatt az implantátumok és a műtét technikai megoldásai sokat fejlődtek, és a fejlődés folyamatos. Gyakorlatilag egy modern csalásról van szó, amikor a csalás segédeszközét elrejtjük a mellkasfal rétegei között. Manapság a leggyakoribb szépészeti beavatkozásokhoz tartozik az emlő sebészetében.

A műtétet kb.1-1,5 órás konzultáció kell megelőzze amikor a pácienssel és lehetőleg a partnerével együtt elbeszélgetünk a páciens elképzeléseiről, fizikai vizsgálatot követően együtt választjuk ki a lehetséges metszés helyét, az implantátum megközelítő méretét és típusát. Ezen állapot rögzítése fénykép-dokumentációval történik.

Ismertetésre kerülnek a műtétre kerülés feltételei. Ennek lényege a teljesen egészséges állapot. Mindezek mellett szükség van laboratóriumi vizsgálatokra, mellkasszűrésre, EKG készítésére belgyógyászati-és anaesthesiologiai vizsgálatra, valamint 35 év alatt emlő ultrahang,35 év felett mammográfiás vizsgálatra.

A műtét a bajai kórház központi műtőblokkjában történik. Elhelyezés a sebészeti osztályon egy vagy kétágyas fürdőszobás kórtermekben. A felvétel napján történik a műtét, mely után kb. 24 órás megfigyelésre van szükség. Hazabocsátás előtt a behelyezett draincsövek eltávolítása történik. Ekkor egy rögzítő úgynevezett melltartó kötés felhelyezésére kerül sor, amelyet három nap Múlva eltávolíthat és egy jól tartó stabil un. sport melltartó felvétele ajánlott.

A végleges varratszedés általában 3 hét, és hetenként kell találkoznunk a részleges varratszedés valamint a megfelelő gyógyulás ellenőrzése céljából.

Az utolsó varratszedésnél újabb fénykép-dokumentáció és életmódbeli tanácsok /melltartók, krémek, kenőcsök/ következnek.

Egy évig kérem pácienseimet 3 havonta ellenőrző vizsgálatra, ami természetesen ingyenes.

Fájdalmas -e a műtét utáni időszak?
Sajnos a közvetlen műtét utáni időszakban hatékony fájdalomcsillapításra szorul. A fájdalmak 2-3 nap múlva csökkennek és az első hét végére gyakorlatilag megszűnnek.

Okoz e valamilyen betegséget az emlőimplantatum?
Egyértelműen kijelenthető, hogy jelen tudásunk szerint a szilikon implantátumok semmilyen egészségkárosodást nem okoznak.

Mennyi időre szól a műtét?
A ma gyártott szilikon implantátumoknak határozott lejárati idejük nincsen.

Amennyiben az alkatom megváltozna lehet-e az implantátumot másikra cserélni?
Természetesen lehet, de csak hasonló műtéti feltételek mellett.

Melyek az emlőnagyobbítás lehetséges szövődményei?
Lehetséges szövődmény a tokzsugorodás, ami az implantátumot körülvevő kötőszövetes hártya zsugorodását jelenti. Ezen szövődmény több módszerrel megelőzhető. Előfordulhat még az implantátum elmozdulása, nagyon ritkán a szilikon burok megrepedése. Szintén ritka szövődmény az utóvérzés, gyulladás, kóros hegképződés,a bimbóudvar alatti szövetek csökkent érzékenysége.